Solvärmepanel i fönster
...varför blir rummet varmare med en Indoor i fönstret?
Hur solinstrålning påverkar inomhusklimatet
En solkanal som lyser in ett rum, värmer golvet, möblerna den träffar. Då de inte är bra absorbatorer – blir de ej speciellt varma och sprider/växlar även värmen dåligt till övriga delar av rummet. Ljuskanalen i sig – växlar också värmen dåligt till skuggade delen av rummet, då luft är en utmärkt isolator. Således stannar mycket av värmen kvar i ljuskanalen och läcker tillbaka ut genom fönstret.
Vid sidosol, även uppifrån, träffar ljuskanalen golvet nära fönsterväggen eller väggen vid sidan av fönstret, och sprids dåligt vidare in i rummet/lokalen.
Indoor – en effektiv lösning för stödvärme
Med Indoor, direkt innanför fönstret, fångas IR-/UV-strålningen upp av absorbatorn och skickas vinkelrätt långt in i rummet/lokalen.
Tack vare strålningsabsorbatorn i Indoor, 0,2 mm tunn, växlas all strålning direkt ut till värme som fördelas mycket bättre i rummet/lokalen. Alltså ingen passiv värmestrålning som i fallet med solbelysta golv/möbler.
Solinstrålning måste momentant växlas ut till värme för att optimalt tillvaratas. Absorbatorn tål inte beröring av exempelvis fingrar/hand, då den i så fall oxiderar. Därför har Indoor ett frontglas. Glaset måste vara extremt tunt för att inte förhindra IR-/UV-strålning från att nå absorbatorn, och detta innebär att frontglaset, 0,5 mm (!), av värmen kan bli lite vågigt/buckligt över tid men det har ingen inverkan på effekten.
OBS! Indoor måste alltid vara igång om den står i fönstret, detta då den annars riskerar bli så varm att fläkten kan ta skada.
Då Indoor cirkulerar inomhusluften, kan utblåsluften aldrig ha lägre temperatur än inomhusluften. Indoor växlar aldrig ut värme ur rummet/lokalen. Det kan kanske kännas “kallt” mot handen, men det beror på att det starka luftflödet kyler av huden. (Att blåsa i handflatan, ger upplevelsen av att det blåser ”kallt”, men är naturligtvis inte så. Även en bordsfläkt ger samma upplevelse, men likaså är det ju samma temperatur den blåser, som är inomhus.) För korrekt mätning av utblåstemperaturen från Indoor, måste mätningen göras direkt mot utblåshålet. Använd ex. en kökstermometer och fäst givarkroppen mot utblåshålet.
När solen skiner på Indoor, och den blåser ut upp mot 40 grader (beroende på typ av fönster), 50 kbm/timme, blir ett rum på exempelvis 20 kvm naturligtvis varmare över dagen jämfört med enbart solinstrålningen från fönstret, utan Indoor på insidan.
Energibesparing och praktiska fördelar med Indoor
Nyttan av Indoor är som sagt när solen inte lyser rakt vinkelrät in genom fönstret, med låg solvinkel. I det fallet blir det lilla rummet just då lika varmt med eller utan en Indoor i fönstret. Men vid sidoinstrålning, även uppifrån, soldis, “måttlig” molnighet – tillvaratar Indoor IR-/UV-strålningen från ljuset och ger mer värmetillskott jämfört med att inte ha den i fönstret. Då behovet av värmetillskott, beroende var i landet man bor, är från augusti till juni, blir det många hundratals kWh över ett år i tillskott. Garantin är tio år, vilket gör att Indoor betalar sig flera gånger om under garantitiden – tack vare det “överkomliga” priset. Adaptern som driver fläkten, kostar endast ett par tior om året i drift. Adaptern sätts i en dag-/lamp-timer så att Indoor endast går dagtid. (På natten gör den ingen nytta.)
Väggar, tak och golv absorberar det mesta av värmen som Indoor blåser in. Om Indoor blåser in över 40-gradig luft, blir inte ett litet rum 40 grader varmt, beroende på att tak och väggar “mättas” först. Det innebär att när kvällen kommer, är tak, väggar och golv varmare än de skulle varit utan en Indoor i fönstret. Rummet håller därför värmen längre då tak, väggar och golv återstrålar den ackumulerade värmen.
Effekt-exempel
Om inomhustemperaturen exempelvis är 20 grader, och utblåsluften 30 grader, blir den nominella effekten 200 W. Ett väl värt och enkelt värmetillskott.
Likaså fungerar hela baksidan (den blir också varm) som ett ”element” och bidrar med ytterligare värme, utöver temperaturökningen i returluften.
Det lönar sig alltid att ha Indoor gående dagtid oavsett väder, i utrymmen man ej är i dagligen. Även vid mycket dålig väderlek, är temperaturökningen i utblåshålet minst 1 grad, vilket innebär 20 W i effekt. Då fläkten endast drar 6 W, blir värmevinsten ändå 12 W. Om det skulle vara en hel dag med störtregn/snöstorm, blir det ingen skillnad i ut-/inblåstemperatur men då adaptern/fläkten endast kostar ett öre i drift/timme, blir just den dagens “förlust” försumbar. När Indoor används i boendemiljö som lägenhet eller villa, ställs Indoor i fönstret på morgonen när man går till jobbet, och plockas ned när man är tillbaka på eftermiddagen. Då kan man välja i vilket väder den används.
Likaså erhålls redan nytta av Indoor tack vare det höga luftflödet som cirkulerar luften i rummet/lokalen, vilket förebygger mögeltillväxt och avfuktar. Så även en snöstormsdag, utan temperaturökning, är det värt ett öre i timmen att bara cirkulera inomhusluften.
Se realtidsmätningen av Indoor här: https://www.solkungenenergi.se/realtidsmatningar-indoor/